Aanbod voor ouders en kinderen

Geef je kind en jezelf als ouders een goeie start.

Is er de wens en de ruimte voor de komst van een kindje?
Vanuit Cranio-sacraal therapie en Mindful Parenting kan ik jou en je partner begeleiden in het proces van ouder(s) worden. De sessies bestaan uit meditaties en waarnemingsoefeningen. Alles is erop gericht om je in contact te laten komen met je verwachtingen, verlangens, wat je raakt, wat je ontregelt, waar je bang voor bent. Kinderen krijgen brengt je onherroepelijk in contact met je eigen biografie en hoe het je gevormd heeft. Deze sessies helpen je om zo ontspannen mogelijk en in contact met jezelf en je partner aan het avontuur te beginnen.
Je kunt dit programma alleen volgen of samen met je partner.

Nawerking van zwangerschap en geboorte:
Je baby’tje is geboren en heeft tijdens je zwangerschap alles gevoeld en meebeleefd wat in je omging. Zowel de positieve gedachten en gevoelens als de negatieve hebben effect op het water waar je kindje in leeft en groeit. Ze worden op celniveau opgeslagen en kunnen van invloed zijn op je hele leven. Net als de ervaring van het geboren worden. Dit kan een liefdevolle, bekrachtigende ervaring zijn, die je in je basis meedraagt, maar ook een pijnlijke ervaring van beklemming bijvoorbeeld. Hoe het kleintje door het geboortekanaal gaat, hoe hij ontvangen wordt, wat moeder ervaart, de reactie van de vader maakt indruk en heeft effect. Wanneer hierin iets geblokkeerd is geraakt kan Cranio ondersteunend zijn om het weer in beweging te brengen.

Een pasgeboren kindje is nog helemaal samen met zijn moeder en voelt alles mee. Zo kunnen moeder en kind stress en emotionele spanning vasthouden die ze opgebouwd hebben. Tijdens een cranio behandeling is er ruimte voor de emoties die je als moeder hebt rondom de geboorte van je kindje en de tijd erna. Doordat je kleintje behandeld wordt, ben je als moeder vaak ook meer ontspannen. Je doorbreekt die vicieuze cirkel waar je in terecht bent gekomen en draagt bij aan het herstel van jezelf en je kindje. Cranio kan zorgen voor ontspanning bij moeder en kind waardoor herstel natuurlijk komt.

Als ouders vorm je samen met je kind een systeem. Het gaat niet alleen om je kindje. Het gaat ook om jullie, als ouders. Als ouder is er nog veel dat je kunt doen om te herstellen van dingen die aangeraakt zijn in de periode van de zwangerschap, geboorte en de eerste maanden met je kleintje. Door de zachte benadering van cranio-sacraaltherapie kan je lichaam loslaten wat het heeft vastgehouden, waardoor je bewuster en vrijer in het contact met elkaar en je kind kan staan.

Ouder zijn is een groot geschenk en kan ongelooflijk uitdagend zijn. Kleintjes komen zonder gebruiksaanwijzing en je verstaat hun taal ook niet altijd. Ze kunnen een raadsel voor je zijn en ze zijn je zo intens dierbaar! Je wilt het allerliefste dat je kindje zich vertrouwd en veilig voelt in zijn eigen lijfje hier op aarde. Dit gaat over hechting.

Hechten aan je plek op aarde betekent in de eerste plaats hechten aan je eigen lichaam. Aanraking en nabijheid zijn de manieren om de gehechtheid tot stand te brengen. Je fysieke huis is een plek van aanraking en nabijheid. Vanuit de veilige omhulling van het huis en de nabijheid met andere mensen kan er vertrouwen komen, vertrouwen dat nodig is om een stagnerende ontwikkeling vlot te trekken. Als Cranio-sacraal therapeut kan ik je hierin begeleiden.

Ouderschap vraagt van ons als ouders om vanuit de plek te kijken waar je kind zich in zijn ontwikkeling bevindt. Kinderen zijn aan het uitrijpen en groeien.
Met iedere ontwikkelingssprong krijgt je kind nieuwe vermogens. Prachtig, maar dit kan je ook voor nieuwe uitdagingen stellen. Kom je in je ouderschap in oude patronen en reacties waar je niet blij mee bent? Wil je ernaar kijken en ben je bereid om in onderzoek te gaan? Dan kan ik jou en je gezin begeleiden aan de hand van het programma dat door hoogleraar Susan Bögels is ontwikkeld: Mindful Parenting. Het Mindful Parenting programma kan door ouderparen individueel gevolgd worden of in groepsverband. Het mooie van een groep is dat je ook de ervaringen en uitdagingen van andere ouders hoort. Het is heel waardevol om te ervaren dat je niet de enige bent die worstelt.

Mindful Parenting helpt je om uit de ‘stress-van-alledag’ te stappen en meer in het ‘hier-en-nu’ te zijn met je kind, waardoor er meer ruimte ontstaat voor contact en genieten van het samenzijn.

Je voelt alles aan van iedereen en het blijft maar malen in je hoofd. Je valt moeilijk in slaap en voelt je niet lekker.
Ken je dat?
Je denkt en denkt en ziet voor je dat het misgaat. Je bent bang dat je het niet kan en krijgt ook nog buikpijn. Je wordt misselijk van het idee dat…
ken je dat?
Zo kunnen gevoelens en gedachten je ziek maken. Maar het kan ook zijn dat je een val hebt gemaakt bij het sporten. En ook al zijn de blauwe plekken weg, het voelt niet oké. Niet in je lijf, maar ook niet in je gevoel. Je vertrouwen heeft een deuk opgelopen.

Als cranio-sacraal therapeut kijk ik waar er spanning in je lijf zit. Ik maak met mijn handen contact met je lichaam. Dit doe ik zoals ik een jong dier zou benaderen. Met behoedzame aandacht luister ik samen met jou naar wat er beweegt, hoe het beweegt, wat voor gedachten en gevoelens het geeft. Zo kun je in een cranio sessie ook op het spoor komen van wat zich verstopt, stoort en je aandacht wegtrekt.

Aan het begin van een cranio-sacraal sessie zal ik samen met je onderzoeken waar je last van hebt als richting voor de cranio-sacraal behandeling. Dan mag je met je kleren aan op de massagetafel komen liggen. De uitnodiging is om je aandacht naar binnen te richten en te onderzoeken aan de hand van cranio-sacraal grepen waar je aandacht is, wat in het licht van je aandacht valt, wat de beweging van je gedachten is, wat het denken met je doet? Wat schuurt, wringt en onder je aandacht door duikt? Je gaat leren luisteren naar de signalen van je lichaam, waardoor je ermee samen kunt gaan werken. Ik zal je laten zien en voelen hoe je zenuwstelsel werkt, zodat je niet overvallen hoeft te worden door paniek bijvoorbeeld. Je leert je lichaam en de taal van je zenuwstelsel kennen zodat jij de schipper op je schip wordt ook al zijn de golven hoog. Je leert stil zijn, voelen, luisteren zonder dat je erdoor overgenomen wordt. Je blijft de kapitein ook al is de zee onrustig en chaotisch in je.

De combinatie van cranio-sacraal therapie en mindfulness technieken kunnen je helpen om te zien hoe je aandacht werkt en wat het doet. Je leert je aandacht richten, aanwezig blijven in je lijf en ervaren wat er langskomt aan gedachten en gevoelens, pijn in je lijf.

Aanbod voor jong volwassenen en volwassenen

De combinatie van cranio-sacraal therapie en mindfulness heeft vaak een positieve uitwerking op lichamelijke en emotionele klachten, zoals rugpijn, bekkenklachten, nek- en schouderklachten, hoofdpijn, vermoeidheid en maag- darmproblemen. Pijn en emoties worden als spanning opgeslagen in het bindweefsel. Als lichaamsgericht therapeut werk ik met zachte manuele technieken. De zachte, afgestemde aanraking maakt voelbaar waar spanning en pijn zit. Tijdens de cranio-sacraal behandeling gaat het lichaam aan het werk om de spanningen op te ruimen. Dit noemen we het zelfherstellende vermogen. Tijdens de behandeling krijgen ook emotionele processen de ruimte.

Zit je niet lekker in je vel? Heb je pijn in je lijf, ijsberen gedachten door je hoofd, loopt je energie weg en kun je niet goed voelen wat je nodig hebt?
Soms is er alleen ontspanning nodig, maar soms is er meer aan de hand. Onder je klachten kan een diepere pijn liggen, die zich aan je bewustzijn onttrokken heeft, maar wel doorwerkt in je leven.
Je systeem moet hard werken om de pijnlijke gevoelens uit het bewustzijn te houden. Dit vraagt veel energie en kan zich vertalen naar somberheid, lusteloosheid, gepieker, pijn in je lijf waar je huisarts de oorzaak niet van kan aanwijzen.

De combinatie cranio-sacraal therapie en mindfulness oefeningen kan helpen om in contact te komen met wat zich aan je zicht onttrekt. Dit kan de eerste stap zijn naar herstel waardoor je energie weer vrij kan gaan stromen.

Herken je de druk van het moeten, je best doen en doorgaan? Vraag je al te lang teveel van jezelf?
De druk kan zó hoog oplopen dat het de belastbaarheid van je lichaam en geest te boven gaat. Je blijft in de overlevingsstand staan, waardoor je langzaam uitgeput raakt en je emotionele en lichamelijke klachten ontwikkelt. Klachten zoals moeheid, lusteloosheid, duizelingen, oorsuizen, midden in de nacht wakker worden en niet meer kunnen slapen, onrust, verkrampingen en ontstekingsreacties. Ook onbestemde klachten vallen hieronder.

Ik kan je begeleiden met een combinatie van cranio-sacraal therapie, mindfulness oefeningen en informatie over het stressreguleringssysteem. Je leert begrijpen hoe je stress respons werkt, en gaat signalen herkennen. Hierdoor weet je aan het einde van het traject beter hoe je voor jezelf kan zorgen en herken je wanneer het tijd is om rust te nemen.

Kaak en nekklachten kunnen te maken hebben met het dragen van een beugel, werk waarbij je zwaar tilt, je te lang en gespannen achter de computer zit, in een verkeerde houding staat, stressvol werk doet waardoor je je adem inhoudt en je kaken op elkaar klemt. Als bijkomende klachten kun je ook last krijgen van hoofdpijn, spanning en blokkades in de nek, onderrug en bekken.
Je kan ook door stress en emotionele spanningen zoals angst, boosheid kaak- en nekklachten ontwikkelen, die effect hebben op de manier waarop je in je vel steekt.

Cranio brengt meer ruimte en ontspanning in en om de mond, meer bewegingsvrijheid in het kaakgewricht. Meer ontspanning in het hele systeem, waardoor het zenuwstelsel tot rust kan komen. Maar niet alleen dat. De mond gaat ook over ‘de avenue of expression’, jezelf tot uitdrukking brengen, je mening kenbaar maken, je grenzen voelen. Met het werken aan je mond en kaak is het bijkomende effect dat je beter voor jezelf op kunt komen en jezelf in kunt brengen.

Cranio massage is een combinatie ayurvedische massage en cranio. De verschillende kwaliteiten in aanraking kunnen de balans helpen herstellen waar die verstoord is, diepe ontspanning en revitalisering brengen.

In de ayurvedische massage wordt het lichaam op een actievere manier in stroming gebracht, waarin er acupressuurpunten specifiek geactiveerd worden, waardoor er de ruimte komt voor de zachtere benadering van cranio. Ze werken aanvullend op elkaar.